TARTĂ CU AFINE

 

IMG_7030jjjIMG_7047ssIMG_7025vvIMG_7039ssg

Un desert american cu multe vitamine, pe care îl puteți servi la mic dejun sau ca un desert cald cu înghețată. 😋
Aluatul este foarte bun și îl puteți prepara din timp, chiar congela până la o lună de zile. Eu fac mereu porție dublă, o parte o prepar iar cealaltă o congelez pentru următoarea dată. Încercați această rețetă cu mere rase și scorțișoară călite cu un cub de unt. Este o bunătate!
Dacă v-a plăcut dați share. Multumesc❣️

Ingrediente:

Aluat:
350 gr făină
2 linguri zahăr
1/2 linguriță sare
200 gr unt tăiat cubulețe
3 linguri ulei
50 ml apă rece
1 lingură suc de lămâie

Umplutura:
500 gr de afine
1 măr curățat de coajă și răzuit
200 gr zahăr
1 lingură suc de lămâie
Coarjă de lămâie
1 linguriță scorțișoară
2-3 linguri amidon

Glazura:
1 ou
1 lingură apă
2 linguri zahăr brun

Mod de preparare:

1. Într-un bol combinăm făina, zahărul și sarea, apoi adăugăm untul tăiat cubulețe împreună cu uleiul și amestecăm până obținem niște firimituri.
2. Adăugăm sucul de lămâie și apa. Frământăm doar cât să obținem un aluat moale, apoi îl împărțim în 2 bucăți și le vom da în frigider învelite în folie alimentară, cel puțin o oră sau peste noapte.
3. Pentru umplutură: punem afinele cu zahărul și mărul ras pe foc într-o crațiță și amestecăm, lăsând sa stea la foc mediu cam 10 minute să se lege. Adăugăm scorțișoara și amidonul amestecat cu 1-2 linguri de apă. Când compoziția s-a legat o luăm de pe foc și o lăsăm să se răcească.
4. Încălzim cuptorul la 180 grade. Pregătim o tavă pentru tartă cu diametrul de 28 cm.
5. Cu ajutorul unui sucitor întindem prima bucată de aluat în formă de cerc, pe o masă presurată cu făină și asezăm discul în tavă, lăsând mărginile să atârne. Umplem crusta cu crema de afine.
6. Întindem cel de-al doilea cerc, apoi cu ajutorul unui cuțit tăiem fâșii de 1,3-1,5 cm, astfel încât să obținem 12-14 bucăți.
7. Întindem jumătate din fâșii peste umplutură, lăsând aceeași distanță între ele. Îndoim până la jumătate fâșiile alternând, adică una da una nu, și punem pe verticală prima fâșie, apoi coborâm fâșiile în jos și le ridicăm pe celelalte pentru a pune următoarea fâșie. Tot asa până terminăm de împletit tarta.
8. Lipim pe margine toate fâșiile și cu un cuțit sau o foarfecă tăiem mărginile îngrijit. Ungem cu oul bătut împreună cu o lingură de apă, iar apoi presurăm deasupra zahărul brun.
9. Dăm tava la cuptor pentru 40 minute, până suprafața este aurie.
10. Lăsăm 5-10 minute la răcit și putem servi tarta simplă sau cu înghețată de vanilie este grozav de bună. La fel de bună este și rece dacă vă mai rămâne . 😋

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s