TORT CU CREMĂ DE LĂMÂIE ȘI CIOCOLATĂ

 

IMG_2625IMG_2641IMG_2650

 

Acest tort este foarte cremos și delicios.😋 Este un tort pe gustul și stilul francezilor!

Desi pare grea rețeta, vă promit că nu e nimic complicat. Se face destul de ușor și se termină repede.😁

Ingrediente:

5 ouă
150 gr ciocolataă neagră 70%
200 gr unt ( la temperatura camerei)
200 gr zahăr
80 gr făină

Crema:

200 ml frișcă lichidă (gen Hulala)
300 gr smântână min 30%
3 linguri zahăr pudră
Coaja rasă de la o lămâie
1 linguriță extract de vanilie

Glazura:

150 gr ciocolată neagră
150 ml frișcă lichidă
1 lingură miere

Decor:

30 gr ciocolată rasă
70 gr ciocolată tăiată foițe

Mod de preparare:

1. Ungem cu unt o tavă pentru tort cu diametrul de 24 cm. Încingem cuptorul 160 grade C.
2. Topim ciocolata, o lăsăm să se răcească, apoi adăugăm gălbenușurile și amestecăm bine.
3. Într-un bol amestecăm bine untul cu 4 linguri de zahăr până devine foarte cremos. Adăugăm untul bătut la amestecul de ciocolată cu gălbenuș.
4. În alt bol separat, cu ajutorul unui mixer, batem albușurile până se întăresc, apoi adăugăm treptat tot zahărul rămas și mai mixăm până obținem o spumă tare ca la compoziția pentru bezele. Încorporăm 1/3 din amestecul de bezea în amestecul de ciocolată, apoi cernem făina și o încorporăm ușor în compoziție, apoi restul de bezea.
5. Turnăm compoziția în tava pregătită, nivelăm suprafața și dăm la cuptor pentru 40-45 min. Facem testul cu o scobitoare în mijlocul blatului, dacă este copt, nu va rămâne aluat pe scobitoare. Scoatem tava din cuptor, lăsăm să se răcească, apoi îl tăiem în jumătate pe înălțime.
6. Pentru cremă: într-un bol batem frișca până devine fermă, dar nu prea tare. Adăugăm smântâna, coaja și sucul de lămâie, vanilia și mixăm până se încorporează toate.
7. Penru a putea glazura tortul cu ciocolata topită, îl vom așeza pe grătar, mai întâi primul blat, iar deasupra întindem uniform toată crema. Așezăm cel de al doilea blat.
8. Pentru glazură: punem într-o crăticioară ciocolata ruptă bucățele, frișca lichidă, mierea și lăsăm la foc mic, amestecând până se topește. Luăm de pe foc și lăsăm să se răcească, până se mai îngroașă puțin.
9. Turnăm glazura peste tort, lăsând excesul de ciocolată să curgă pe o farfurie pentru a o putea folosi să acoperim tortul uniform. Cu ajutorul unei spatule nivelăm suprafața și marginile.
10. Pentru decor: presurăm ciocolata rasă peste tot tortul, iar cu ajutorul unui cuțit ascuțit vom rade bucăți mari de ciocolată, pe care le așezăm deasupra tortului.
11. Putem servi tortul imediat, iar dacă îl lăsăm la frigider, înainte de a-l servi îl vom scoate să ajungă la temperatura camerei, pentru a fi mai cremos.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s